Ik, mijzelf en ik

Ik wil mijn auto verkopen. In deze zin staat ik centraal. Steeds vaker beginnen mensen meer aan zichzelf te denken dan aan elkaar. Ik wil op vakantie, ik wil naar de film toe, ik lust dat niet, ik wil dat niet doen, want dat vind ik niet leuk. Zoals je ziet heel veel ik, maar waar is de wij gebleven? Het lijkt wel of de wij niet meer bestaat. Gelukkig zie je de wij vorm nog wel vaak terug in sport. Denk dan aan alle teamsporten. In een teamsport is het onmogelijk om in je eentje te winnen, je hebt anderen nodig om de winst binnen te kunnen halen. Daarom zijn teamsporten zo mooi.

Voetbal is de mooiste teamsport

De mooiste teamsport van alle sporten is voetbal. 22 man op het veld die de dromen van miljoenen mensen proberen te verwezenlijken. 22 man die hetzelfde doel hebben, winnen! En hoe doen ze dat? Juist, door als een team te werk te gaan. Geen enkele speler van de 22 kan in zijn eentje winnen, dus je hebt je medespelers nodig. Eigenlijk zijn je medespelers niet genoeg, je hebt ook je fans nodig die je steunen in mooie en moeilijke momenten. En mocht het dan lukken om met iedereen en door iedereen de winst binnen te halen, dan is iedereen in extase.

Hoe gaan we nu verder?

De wereld zou een stuk mooier zijn als er veel meer mensen steeds wat vaker geven dan nemen. Zo hoor je steeds minder ik wil van mijn auto af, maar wij willen van onze auto af. Door te geven in plaats van te nemen, voel jij je een stuk beter. Want wat is er mooier om iemand blij te zien doordat jij bijvoorbeeld toch met diegene naar de McDonalds gaat in plaats van naar de Burger King wat jij liever wilde. Vroeger had ik een docent die zei dat lief zijn niks kost, daar ben ik op een latere leeftijd echt achter gekomen. Maar het klopt toch ook dat geven niks kost?