Vitamine D: wat is dat nou eigenlijk precies?

vitamine D

Vitamine D is misschien wel een van de bekendste vitamines naast vitamine C. Ik werk als verzorgende in een verpleeghuis en daar is Vitamine D een standaard onderdeel van de behandeling. Veel van onze bewoners krijgen extra vitamine D toegediend. Maar waarom precies? Wat doet deze vitamine in het lichaam en waarom hebben we hem zo hard nodig. En nog belangrijker: hoe kom je eraan? Belangrijke vragen die we in dit blog gaan beantwoorden.

Vitamine D voor calcium

Vitamine D haalt calcium uit onze voeding om dat in het lichaam op te nemen. Calcium is een zeer belangrijke bouwsteen voor onze botten en tanden. Dat verklaart dus ook meteen waarom veel ouderen extra van deze vitamines krijgen. Veel ouderen hebben last van botontkalking en met vitamine D geef je ze een steuntje in de rug. Het heeft ook te maken met het feit dat veel ouderen veel binnen zitten. Want onze belangrijkste bron voor vitamine D is de zon. Onder invloed van zonlicht kan ons lichaam deze vitamine in de huid aanmaken. Je bent dus wat dat betreft je eigen vitamine D fabriek. Maar in sombere, zonloze perioden zijn er gelukkig ook nog andere manieren om deze vitamine tot je te nemen. Het zit vooral in vette vis zoals haring, zalm en makreel. Je vindt het ook in vlees en eieren, maar dan in mindere maten. Omdat het zo’n belangrijke stof is voor het lichaam wordt in Nederland aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten (behalve olie) de vitamine standaard toegevoegd.

Klein maar fijn

Zo’n onzichtbare vitamine heeft nog veel meer gezondheidseffecten. Naast sterke botten en tanden zorgt deze vitamine ook  voor een goed werkend immuunsysteem. Hij speelt ook een rol bij het in stand houden van de spierfuncties. En dat allemaal met een beetje zonlicht. Een vitamine D tekort levert vaak problemen op. Bij kinderen kan een tekort rachitis of Engelse ziekte veroorzaken. Dat is, niet verrassend, een botaandoening. Bij ouderen zorgt een te kort voor botontkalking en mogelijk osteoporose.  Een te hoog gehalte van deze vitamine komt niet zoveel voor. Het lichaam regelt de hoeveelheden zelf goed. Een te veel gebruik van supplementen kan een te hoog niveau geven, maar als je de bijsluiter goed opvolgt gebeurt dit niet.

Je kan niet zonder

Kortom: deze vitamine is een belangrijke bouwstof voor je lichaam. Je kan absoluut niet zonder. Maar dat geldt voor vrijwel alle bekende vitamines. Dus eet gezond en afwisselend en geef je lichaam veel bouwstoffen mee.