Je vrachtwagen rijbewijs halen doe je zo!

Heb je er altijd al van gedroomd om je vrachtwagenrijbewijs te halen? Misschien wel omdat je vrachtwagenchauffeur wilt worden of omdat je op de paardenvrachtwagen wilt rijden. Waarschijnlijk heb je zelf een hele goede motivatie om binnenkort aan dit rijbewijs te gaan beginnen. Maar wat komt er nou eigenlijk allemaal kijken bij het behalen van het rijbewijs? In dit blog nemen we je graag stap voor stap mee in dat traject.

Voldoen aan de eisen

Net zoals bij het halen van je autorijbewijs gelden er ook bij het halen van je vrachtwagenrijbewijs enkele regels en eisen. Zo moet je bijvoorbeeld minimaal 18 jaar oud zijn om op de vrachtwagen te mogen rijden en moet je daarnaast in het bezit zijn van je autorijbewijs, je rijbewijs V. Ook moet je gezondheidsverklaring hebben en medisch zijn goedgekeurd door het CBR. Voldoe jij aan alle eisen? Dan mag je starten!

Het theoretische gedeelte  

Het eerste gedeelte van je vrachtwagenrijbewijs is het theorie gedeelte. In het theorie gedeelte krijg je uiteraard weer even een opfriscursus wat betreft de regels met betrekking tot het verkeer maar je krijgt ook nieuwe regels voorgeschoteld die bijvoorbeeld alleen voor vrachtwagens gelden zoals een doorrijhoogte of het niet mogen inhalen op de snelweg. Ook krijg je theorie over de vrachtwagen zelf en de vracht die je hiermee kan vervoeren. Bij sommige werknemers moet je namelijk met schadelijke stoffen rijden en het is dan wel zo fijn om te weten wat wel of juist niet mag.

Het praktijk gedeelte

Eenmaal het theoretische gedeelte succesvol afgerond? Dan is het tijd voor het praktijk gedeelte. Net zoals bij je autorijlessen ga je ook vrachtwagenrijlessen volgen. Het hangt heel erg per persoon af hoeveel lessen er nodig zijn maar gemiddeld zijn dit tussen de 20 en 25 lesuren. Je instructeur bepaald uiteraard na deze lessen of je klaar bent voor het examen of dat je nog even verder moet oefenen.

Het examen

Mag jij afrijden? Dan hebben we goed nieuws voor je! De meerderheid van de kandidaten die gaat afrijden voor zijn vrachtwagenrijbewijs slaagt meestal meteen de eerste keer al. Is dit niet gelukt om wat voor reden dan ook? Niet getreurd! Je mag uiteraard gewoon weer opnieuw afrijden. Je kunt met je instructeur dan eventueel nog de dingen oefenen die niet helemaal goed gingen. Eenmaal geslaagd? Dan moet je uiteraard even je rijbewijs aanvragen bij de gemeente maar deze eenmaal binnen, dan mag ook jij deelnemen aan het verkeer met de vrachtwagen.