Met of zonder pyjama slapen?

In Nederland is het heel gewoon om in een pyjama naar bed te gaan. Een enkeling doet dit niet en slaap in ondergoed of compleet naakt. Deze keuze is vrijwel altijd gemaakt op wat lekkerder ligt: jezelf verbergen in warme kleding of de vrijheid van het slapen zonder pyjama. Het zal misschien verbazend zijn, maar er zijn heel wat studies gedaan over slapen met of zonder pyjama en wat hier de beste keuze is. Want slapen zonder pyjama brengt toch wat meer voordelen met zich mee dan mensen soms denken…

Voordelen van zonder pyjama slapen

In vele studies wordt het vermeld als naakt slapen, maar de hierna genoemde voordelen kunnen ook meegepakt worden wanneer er in ondergoed wordt geslapen. Voor ondergoed mannen gaat het om een comfortabele onderbroek, maar voor vrouwen is dit ook de beste oplossing. Slapen met een beha aan kan namelijk de natuurlijke bloedsomloop van het lichaam doorbreken en het ligt daarnaast minder lekker.

Het eerste voordeel van slapen zonder pyjama aan is dat het kan helpen om beter in slaap te vallen. Daarnaast kan het de kwaliteit van de slaap verbeteren. Dit heeft allemaal te maken met lichaamstemperatuur. Tijdens het slapen koelt het lichaam natuurlijk af en loopt het weer op. Deze veranderingen, en vooral de verkoeling, zorgen voor de aanmaak van melatonine, oftewel het stofje dat voor slaap zorgt. Zonder pyjama slapen helpt om het lichaam sneller af te laten koelen, waardoor iemand sneller in slaap kan vallen en beter door kan slapen. Op lange termijn is dit een voordeel, omdat het zal helpen met het verbeteren van de algehele gezondheid. Slaap heeft veel invloed op de mentale en fysieke gezondheid. Door genoeg en beter slaap te krijgen, houd je jezelf dus gezond.

Wanneer iemand zonder pyjama slaapt, zal er minder stress ervaren worden en zal iemand vet verbranden. Dit klinkt misschien erg vreemd, maar het ligt allemaal weer aan de aanmaak van hormonen. Oxytocine wordt aangemaakt door huid-op-huidcontact. De aanmaak van dit hormoon vermindert stress en helpt dus om een beter humeur te krijgen. Zonder kleren slapen helpt met vetverbranding, omdat het lichaam harder moet werken om warm te blijven. Om dit voor elkaar te krijgen, wordt er vet verbrand. Daarnaast wordt er cortisol aangemaakt. Normaal gezien zakt dit ’s nachts naast het lichaamstemperatuur. Wanneer cortisol niet zo goed kan zakken, gaat het vet opslaan in plaats van het verbranden ervan. Het is ook nog eens bewezen dat iemand door de grotere hoeveelheden cortisol meer zal verlangen naar vettig eten.

Als laatste voordeel is dat zonder pyjama slapen goed voor de huid is. Dagelijks wordt het hele lichaam ingestopt in lagen kleren. ’s Nachts kan er dan geademd worden. Dit helpt tegen allerlei infecties en houdt de huid mooi.

Voordelen van met pyjama slapen

De voordelen van in een pyjama slapen begint met lichaamswarmte. Een pyjama helpt om het lichaam makkelijker warm te houden. Er hoeft dan ’s nachts minder gestookt te worden, omdat een kamer gewoon kan afkoelen. Het is voor de slaper geen probleem! Uit bed komen wanneer iemand al kleren aanheeft, is minder erg dan wanneer iemand zonder kleren heeft geslapen. Het lukt dus sneller, waardoor de dag kan beginnen. Als laatst is het comfortabel, zowel fysiek als het idee van een pyjama vinden veel mensen lekkerder dan zonder pyjama slapen. Natuurlijk hoeft een pyjama niet altijd een broek en een shirt te zijn. Een heren pyjama kan bestaan uit wat mensen ook maar willen. Denk bijvoorbeeld aan een shirt, maar geen broek: toch lekker warm, maar de benen kunnen lekker luchten.

En wat ga jij doen? Met of zonder pyjama slapen?