Welk schakelmateriaal heb je nodig voor LED verlichting?

Welk schakelmateriaal heb je nodig voor LED verlichting?

Close Up Shot Of Man Turning Down Electrical Dimmer Switch

Schakelmateriaal voor LED verlichting

Schakelmateriaal is een verzamelnaam voor stopcontacten, lichtschakelaars en dimmers. Allemaal voorwerpen waarmee je de verlichting in je huis veilig en handig bedient. Verschillende soorten verlichting, zoals LED verlichting, vragen soms om verschillende soorten schakelmateriaal. In dit blog vertellen we er meer over. Zo maak je straks de juiste en veilige keuze.

Het juiste schakelmateriaal voor LED verlichting

Een pulsschakelaar is een gebruikelijke schakelaar voor het dimmen van LED verlichting. Let er bij het kopen van schakelmateriaal altijd op dat je hetzelfde merk koopt voor diverse elementen. Verschillende merken hebben namelijk hun eigen vorm en bevestigingsmanier. Merken combineren is dus vaak moeilijk tot zelfs onmogelijk. Vooral voor LED verlichting is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je de juiste combi maakt. Bekijk daarom ook zeker schakelmateriaal en dimmers bij Ion Industries om zeker te zijn dat je de juiste materialen kiest.

Soorten schakelmateriaal

Schakelmateriaal bestaat uit diverse delen. Denk hierbij maar aan de wandcontactdozen. Hiervan is het ouderwetse stopcontact de bekendste. Wandcontactdozen zijn dan ook de verschillende manieren waarop je alle elementen voor je verlichting in de muur wegwerkt. Daarnaast zijn er ook nog de schakelaars waarmee je licht aan- en uitzet. Dan zijn er de afdekplaten waarmee al het materiaal wordt verborgen. Tot slot zijn er ook de dimmers. Deze zijn ideaal om in huis met LED verlichting voor de gewenste sfeer te zorgen. Daar komt ook nog eens bij kijken dat je met dimmers op de energierekening bespaart.

Mogelijke extra’s

Met verschillende soorten schakelmateriaal kun je ook verschillende fijne extra’s in huis halen. We zetten er hier een paar voor je op een rijtje ter inspiratie.
  • Oriëntatielicht zodat je nooit meer naar je schakelaar hoeft te zoeken als het donker is.
  • De bewegingsmelder die meteen het licht aandoet zodra je de ruimte binnenkomt.
  • Een kruisschakelaar waarmee je één lichtpunt op 3 of meerdere punten kunt bedienen. Zo doe je op één plek het licht bij de deur aan én bij bijvoorbeeld het bed.
  • Een wisselschakelaar waarmee je een lamp op 2 plekken aan en uit kan zetten.
  • De 3 standen functie waarmee je bijvoorbeeld je LED-verlichting én je zonnepanelen kunt bedienen. Lekker multifunctioneel dus.

Meer weten?

Wil je meer weten over schakelmateriaal voor LED-verlichting? Wil je andere woontips? Lees dan zeker een paar van onze blogs.